Naast het vergelijken van spaarrentes, kunt u ook de rentes voor andere financiele producten vergelijken. Zoals die van hypotheken en leningen. Lees meer over de mogelijkheden van leningen hieronder. Overigens zijn wij geen voorstander van lenen; u kunt beter wachten met uitgeven van geld totdat u weer geld heeft, en nog beter, als u ook wat spaart!

De verschillende leenvormen

In het dagelijks leven hebben we toch wel veel met banken te maken, of het nu om sparen, wonen of bijvoorbeeld lenen gaat. U kunt banken vergelijken als u de hoogste spaarrente wilt ontvangen, maar u gaat natuurlijk ook vergelijken voordat u een hypotheek afsluit of bijvoorbeeld een lening wilt aanvragen. Tegenwoordig vragen veel mensen ook een lening aan in België, bijvoorbeeld bij CreditVite, Cetelem of bijvoorbeeld Auxfina. Voordat u een lening kunt gaan afsluiten is het goed om voor uzelf te beoordelen wat voor lening u precies nodig heeft en wat voor u de opties zijn.

Het doorlopend krediet en de persoonlijke lening

De twee meest bekende leenvormen zijn het doorlopend krediet en de persoonlijke lening. Er zijn zeker wat belangrijke verschillen te noemen tussen deze twee leenvormen. Het doorlopend krediet (DK) is eigenlijk een limiet waarbij er een bepaald bedrag beschikbaar wordt gesteld door een kredietverstrekker. Dit bedrag wordt geregistreerd en vervolgens kunt u hier bedragen van opnemen totdat u het limiet heeft bereikt. Stel dat u een doorlopend krediet van 5000 euro heeft. Dan kunt u dus vijf maal duizend euro opnemen, maar ook tien maal vijfhonderd euro. Daarnaast bent u niet verplicht om het hele bedrag op te nemen. U kunt ook slechts duizend euro gebruiken en vierduizend euro als back-up laten staan. In dit geval betaalt u ook alleen over de opgenomen duizend euro rente. Bij de persoonlijke lening (PL) werkt dit anders. De persoonlijke lening is een lening waarbij u een vast bedrag gestort krijgt. U krijgt dus daadwerkelijk het afgesproken leenbedrag op de rekening gestort en u kunt hier volledig gebruik van maken. De looptijd is vast, waardoor de lening ook niet blijft bestaan. Deze wordt terugbetaald in vaste maandelijkse termijnen. De termijnen zijn opgebouwd uit een deel aflossing en een deel rente. U betaalt dan ook rente over het volledige leenbedrag.

Doorlopend krediet voor woningeigenaren

Er is nog een aparte vorm van het doorlopend krediet. Dit is een doorlopend krediet dat uitsluitend beschikbaar kan worden gesteld aan mensen die een eigen woning bezitten. U kunt dus voor deze leenvorm kiezen als u een koophuis heeft. De waarde van het doorlopend krediet bedrag, of het vastgestelde limiet, hangt hierbij samen met de WOZ-waarde van uw woning. Hierdoor wordt er dan ook gesproken van een WOZ-krediet. Het grote verschil met het gewone doorlopend krediet is wel de aanzienlijk lagere rente.

Specifieke persoonlijke leningen

Ook van de persoonlijke lening zijn er meerdere vormen beschikbaar. Een goed voorbeeld hiervan is de autolening. Het spreekt voor zich dat u hierbij een bedrag leent voor de aanschaf van een nieuwe of tweedehands auto. Deze lening is er niet alleen voor auto’s, maar voor tal van zaken. Zo is er ook de scooterlening bijvoorbeeld, of de caravanlening. Het gaat erom dat duidelijk is wat er van het geleende bedrag wordt aangekocht. Bij deze lening is het namelijk zo dat het aangekochte goed het onderpand is. Wanneer u zich niet aan de betaalverplichting van bijvoorbeeld de autolening houdt, dan kan de aangekochte auto in beslag worden genomen. Dit is dan ook het grote verschil met de reguliere persoonlijke lening, waarbij er geen onderpand geldt. Dit betekent ook dat de rente van de reguliere persoonlijke lening in de meeste gevallen hoger ligt dan die van de persoonlijke leningen waar een onderpand aan verbonden is.

De creditcard

Het gebruik maken van een creditcard is ook een leenvorm. Deze leenvorm is het meest vergelijkbaar met het doorlopend krediet. U kunt een vastgesteld bedrag uitgeven met uw creditcard. Er bestaat dus, net als bij het doorlopend krediet, een limiet. U geeft het geld eerst uit en vervolgens dient u dit zelf ook weer aan te vullen. U betaalt vanzelfsprekend rente over het bedrag dat u met de creditcard heeft opgemaakt. Er kan in België gebruik worden gemaakt van verschillende creditcards, welke uiteraard moeten worden aangevraagd. Zo kunt u kiezen voor onder meer de BeoBank Visa, de Cofodis Mastercard en de American Express creditcard. Ook de welbekende Visa creditcard is hier uiteraard beschikbaar. De creditcard kan gewoon als een reguliere pinpas worden gebruikt voor het afrekenen van zaken. Een groot voordeel van de creditcard, dat bij andere leenvormen niet van kracht is, is wel dat alle aankopen vanzelf verzekerd zijn.